Tisztelt Ünneplő Honfitársaim!

Vajon mi 1848 nem múló erejének a titka? Talán az, hogy a forradalom és a szabadságharc egyszerre szimbolizálja az ország függetlenségét, az egyéni szabadságot, és egész nemzet heroikus erőfeszítését. Talán történelmünkben egyetlen más nemzedék sem érezte ennyire erősen a nemzet szolgálatának kötelességét, mint az 1848-es forradalom és szabadságharc nemzedéke.

 

Békés megyébe március 17-én éjszaka a Szolnok felől érkező postakocsi utasai hozták meg a nagy hírt, először a szarvasiak értesültek a pesti eseményekről. Március 15-e után egy héttel a megye székhelyén, Gyulán megismétlődtek a pesti forradalom egyszerre lelkesítő és megrendítő jelenetei. A megyeházának a köznép számára először megnyitott udvarán mintegy ezer ember előtt olvasták fel a forradalom dokumentumait, a megye követeinek gyorspostával küldött beszámolóját. Főrendek, nemesek, polgárok és jobbágyok együtt élték át és együtt ünnepelték a különleges történelmi pillanatot.

Vegyünk példát nagyszerű elődeink hősi tetteiből! A mindennapok kitartásában nekünk is a mindennapok hősiességét kell tanúsítanunk. A 48-as forradalmárok példáján lelkesülve hasznos életünkkel vívjuk ki saját dicsőségünket a magunk hasznára és kortársaink javára! Nehéz történelmi pillanatokban 1848 öröksége cselekvő erővé válik ? utat mutat a függetlenség, a szabadság, az ország átalakítása, felemelése irányába. Most az utóbbinak van itt az ideje.

 

Erdős Norbert

a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott

A személyes adatok kezelésével összefüggő tevékenységeinket az új Európai Uniós általános adatvédelmi rendeletben (GDPR: General Data Protection Regulation) kötelezően előírt és alkalmazandó szabályok tekintetében felülvizsgáltuk és elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy az abban, valamint a hazai hatályos jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelően végezzük.

Az adatvédelmi dokumentumok a dokumentumtárban található.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató