?TUDÁSUNKKAL KÉZEN FOGVA A KÖZÖSSÉGEKÉRT 2022?

szakkor230227

?a Szakkörök? működése Kétegyházán

?...mert közösségben lenni és együtt alkotni jó!?

A SZAKKÖR a Nemzeti Művelődési Intézet 2020 decemberében indult, új tudásmegosztó online felülete. Célja, hogy a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba az internet segítségével vonja be a látogatókat, ezáltal összegyűjtse, rendszerezze és népszerűsítse a különböző közösségi tevékenységi formákat.

 

Magyarország Kormányának köszönhetően a Nemzeti Művelődési Intézet lehetőséget kapott 2022/23-ban közel 5000 szakkör támogatására. A NMI szakmai tevékenységét azzal az elhivatással végzi, hogy a kulturális társadalom- és tartalomfejlesztés eszközeivel hozzájáruljon a magyar nemzet életminőségének javulásához a Kárpát-medencében.

Célja:

  • a közösségépítés,
  • a helyi identitás erősítése,
  • szemléletformálás,
  • a figyelem ráirányítása meglévő értékeinkre,
  • aktív közösségi együttműködések elősegítése.

A felület (aszakkor.hu) bemutató videókon keresztül díjmentesen biztosít lehetőséget a szakköri tevékenységek kipróbálására, megismerteti a látogatókkal a közreműködő mestereket és oktatókat, akik magas szinten, több évtizedes tapasztalattal rendelkezve vállalkoznak tudásuk megosztására.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége segítségével a portál indulásakor a gyöngyfűzés, a hímzés, a csipkeverés és a mézeskalács-készítés fortélyaival ismerkedhettek meg a felület látogatói, de a folyamatos fejlesztéseknek és a témakörök bővítésének köszönhetően a közművelődési intézmények szerteágazó szakköri világa válik elérhetővé a felületen. (Ma már 15 féle területen készítettek videókat a szakemberek).

A felhívás keretében egy-egy ötfős szakkör alapanyagaira és eszközeire adhat le előjelentkezést minden közművelődési feladatellátó. Az ötfős szakkörök 2022. október, illetve november hónapban indíthatóak.

A kétegyházi Táncsics Mihály Művelődési Ház is jelentkezett 2022 júniusában erre a lehetőségre 3 területen: nemezkészítés, hímzés, gyöngyfűzés. Mindhárom szakkört elfogadták, így a ?toborzás? és az alapanyagok megérkezés után elindulhattak a szakkörök a művelődési ház és a könyvtár épületében.

Nemez szakkör: 5 fő résztvevő, időpont: hétfő délelőtt 10.00

A nemezkészítés egy ősi kelmekészítő mesterség, melynek során az állati szőrökből erős, mégis puha, jól szigetelő anyag keletkezik. A gyapjú ? a nemez alapanyaga ? gyógyító hatást gyakorol viselőjére: serkenti a vérkeringést, enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, a benne lévő lanolin pedig ortopédiai és reumás betegségeket gyógyít. A nemezkészítés szerepe különleges a magyar kultúrában, gyökerei népünknél több ezer évre nyúlnak vissza, és mi vagyunk a legnyugatibb nép, mely ősmesterségeként művelte a nemezkészítést.

Megismerkedünk a technika történetével és az alapvető munkamódszerekkel. A szakkör keretében könnyen elkészíthető és modern korunkba is illeszthető játékokat, kiegészítőket is nemezelünk.

Hímző szakkör: 7 fő résztvevő, időpont: csütörtök délelőtt 10.00

Az emberiség megjelenése óta fejlődő, mára már hihetetlen technikai gazdagsággal rendelkező szakág a hímzés. Generációról generációra megújulni képes önmegvalósító, nyugtató tevékenység.

Gyöngyfűző szakkör: 5 fő résztvevő, időpont: csütörtök délután 16.30

Az ékszer, a gyöngy ősidők óta minden népi kultúrában megjelenik. Lehet ajándék, díszíthetjük vele ruhánkat, esetleg lakó környezetünket. A gyöngyfűzés folyamatosan meg tud újulni, mert mindig van új alapanyag és hozzá új ötlet.

2022 októbere óta 10-10 foglalkozáson vehettek részt a szakköri tagok.

A ?Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hete? alkalmából szervezett rendezvényhez csatlakozott a Táncsics Mihály Művelődési Ház is. Az idei év üzenete: ?Kézművesség a mindennapjainkban?.

Ennek keretében 2023. március 30-án (csütörtök) 14.00 és 16.00 óra között lehetőséget teremtünk, hogy a község érdeklődő lakosai bepillantást nyerhessenek a szakkörök munkájába.

Szeretettel várnak a szakköri tagok minden érdeklődött!

Fekete Gabriella

szakkörszervező, szakkörvezető

szakkor230227 1szakkor230227 3

szakkor230227 2szakkor230227 5

szakkor230227 1szakkor230227 3

szakkor230227 3szakkor230227 1szakkor230227 3

A személyes adatok kezelésével összefüggő tevékenységeinket az új Európai Uniós általános adatvédelmi rendeletben (GDPR: General Data Protection Regulation) kötelezően előírt és alkalmazandó szabályok tekintetében felülvizsgáltuk és elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy az abban, valamint a hazai hatályos jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelően végezzük.

Az adatvédelmi dokumentumok a dokumentumtárban található.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató