Választási kérdezz-felelek

Hova kell majd mennem szavazni? Hosszú sorokra kell számítanom? Mit csináljak, ha valaki a választás napján kezd el győzködni? Ezekre és még sok más kérdésre is választ adunk ebben az útmutatóban.

1. Mikor kell mennem szavazni?
Április 6-án vasárnap 6 és 19 óra között kell egy kis időt szakítani a szavazásra. Azért is fontos ekkor elmennie, mert most már csak egy fordulót tartunk, ezen a napon dől el minden. Az idén lesz még Európai Parlamenti választás (május 25-én), illetve önkormányzati választás (októberben), de akkor már nem a magyar Országgyűlés összetételéről döntünk.
 
2. Jól van, de hová kell mennem szavazni?
Ha minden igaz, februárban kapott egy értesítőt a választási irodától (ha nem kapott, jelezze az önkormányzatánál). Ebben benne van, hogy a lakcíme szerint melyik szavazókörhöz tartozik, és az hol található. Habár alapvetően átrajzolták a választókerületeket (176 helyett már csak 106 körzet van), de ez alig érintette a szavazóköri beosztást. Nagy valószínűséggel ugyanott szavaz, ahol 2010-ben.
 
3. Ha nem leszek otthon április 6-án, akkor bukom a szavazást?
Nem, erről szó sincs. Van arra lehetőség most is, hogy nem a lakóhelyén, hanem egy másik városban szavazzon. A rendszert most úgy hívják: átjelentkezés (régebben igazolással szavazás volt a neve). Annyi a dolga, hogy jelzi személyesen vagy levélben a lakcíme szerinti helyi választási irodánál (ez a polgármesteri hivatalban működik), hogy máshol akar szavazni, és automatikusan felveszik a kívánt településen a kijelölt szavazókör névjegyzékébe (mindenhol kijelölnek egy szavazókört az átjelentkezőknek). Mindezt április 4-én délután 4 óráig teheti meg. Újdonság, hogy bárhol is van az országban, mindenképp a lakóhelye szerinti jelöltekre szavazhat, vagyis a voksturizmus az idén biztos megszűnik.
 
4. Ha külföldön leszek, hogyan szavazhatok?
Ha magyarországi lakcíme van, de külföldön dolgozik, nyaral vagy ott van dolga április 6-án, természetesen élhet ott is a választójogával. Március 29-ig a lakóhelye szerinti jegyzőnél bejelentheti (személyesen, levélben, de ügyfélkapun keresztül is), hogy például Angliában vagy Argentínában kíván szavazni. A jegyző ekkor kihúzza önt a hazai névjegyzékből, és az adott külföldi névjegyzékbe veszik fel.
 
5. És mi van, ha egyáltalán nem szavazok?
Semmi nem történik, a szavazás nem kötelező. Viszont akkor újabb négy évig nem szólhat bele, kik üljenek a parlamentben, és kik döntsenek az alkotmányról, a törvényekről, a költségvetésről, az adókról. Egy rövid séta és két iksz talán nem olyan nagy áldozat.
 
6. Mit vigyek magammal április 6-án?
A szavazatszámláló bizottság két dolgot ellenőriz: a személyazonosságát és a lakcímét. Ezeket kell tehát az irataival bizonyítania. Legyen tehát önnél személyi igazolvány vagy útlevél vagy jogosítvány, illetve a lakcímkártya is. Ha még régi füzetes személyi igazolványa van, és abban megtalálható a lakcím is, akkor az elég a szavazáshoz.
 
7. Ha a nővérem kocsival elvisz szavazni, akkor törvényt sértünk?
Dehogyis, eddig is lehetett közösen menni szavazni a családdal, csak a szervezett utaztatást tiltották. Most annyi a lazítás, hogy a törvény csak a buszos utaztatást tiltja, vagyis autóval akárhányszor lehet fordulni a szavazókör felé.
 
8. Jelentsem, ha valaki április 6-án agitál, melyik pártra szavazzak, vagy egy szórólapot találok a postaládámban?
Nem kell jelentenie, a kampánycsendet ugyanis eltörölték, még azon a bizonyos vasárnapon is győzködhetik önt a pártok. A törvény szerint kizárólag a szavazókörök 150 méteres körzetében tilos a kampányolás, ha tehát itt agitálja önt valaki, akkor bejelentést tehet a választási irodánál. A 150 méteres szabállyal kapcsolatban a Nemzeti Választási Iroda vezetője, Pálffy Ilona is sok problémára számít.
Bővebben >>
 
9. Hosszú sorokra készüljek?
Lassíthatja a szavazás menetét, hogy most minden eddiginél több a jelölt, vagyis a szavazólapok lepedő méretűek lesznek. Pálffy Ilona szerint lesz olyan szavazókör, ahol négy A4-es lap hosszúságú listát kell végignézniük a szavazóknak. Ez nyilván időigényes, de olyan tumultusra, mint amilyet 2010-ben láttunk, talán nem kell számítani. Az átjelentkezőknek kijelölt szavazókörökben még nagyobb a veszély, hogy elhúzódik a szavazás, de Pálffy Ilona azt ígérte, hogy itt eleve többen lesznek a bizottságban, több lesz a jegyzőkönyvvezető, és a névjegyzékeket is több részre szedik.
 
10. Meddig tart a szavazás?
Április 6-án este 19 óráig lehet menni szavazni, de a 19 órakor sorban álló választópolgárok még szavazhatnak. Ez után viszont nem lehet sorban állni. A szavazásnak akkor van vége, ha minden szavazókörben az utolsó választó is szavazott.
 
11. Mikor lesz eredmény?
Pálffy Ilona azt ígérte, hogy a korábbi gyakorlathoz hasonlóan megpróbálnak éjfélig egy előzetes eredményt adni, a számolást persze lassíthatja a sok jelölt és lista, így nehéz megbecsülni, mikor lesz olyan eredmény, amelyből látszik a parlament összetétele. A kisebb településekről (ahol kevesebb a választó, így kevesebb voksot kell összeszámolni) nyilván előbb jönnek az eredmények, de a budapesti kerületekből is lesz adat éjfélig. Újdonság, hogy a Nemzeti Választási Irodának össze kell számolnia azt a több százezer határon túlról érkező voksot is, amelyek levélben érkeznek. Ez is eltarthat több órán keresztül. A végeredményre viszont mindenképp több mint egy hetet kell várni. Mivel a külföldi szavazatokat haza kell hozni, és az átjelentkezők szavazatait is vissza kell juttatni, minden választókerületben marad egy szavazókör, amelyben nem számolnak. 106 szavazókörben csak rákövetkező szombaton lesz urnabontás.
 
12. Levélben én nem szavazhatok?

Ha ön rendelkezik magyarországi lakcímmel, akkor nem. Csak személyesen. Létezik ugyanakkor a levélszavazás, de erre csak a magyarországi címmel nem rendelkező, regisztrált szavazóknak van lehetőségük (ők jellemzően a határon túli magyarok). Ők otthon a karosszékben ikszelhetnek, de nagy különbség, hogy csak egy szavazólapot kapnak. Ők csak pártra, vagyis országos listára szavaznak, egyéni jelöltjük nincsen. Ők a kért lakcímre március 22. után megkapják a szavazási csomagjukat, és ezt április 5-én éjfélig küldhetik vissza postán a Nemzeti Választási Irodához, vagy április 6-án pedig bármelyik külképviseleten vagy magyarországi választási irodában leadhatják.
13
Mozgóurnát kérhetek, ha nem tudok elmenni szavazni? Vagy itt is van változás?

Itt nincs változás, pusztán kényelmi szempontból továbbra sem lehet kérni. Viszont ha egészségi állapota miatt nem tud mozdulni, netalán el nem ítélt fogvatartott, akkor kimegy önhöz a szavazatszámláló bizottság. Ha mozgóurnát szeretne kérni, még ráér: április 4-én délután 4-ig kérheti a helyi választási irodától, de a szavazás napján délután 3-ig is igényelheti az illetékes szavazatszámláló bizottságnál.
 
14. Oké, elmegyek szavazni, de mi a különbség a szavazólapok között?
A szavazókörben két szavazólapot kap. Az egyiken a választókerületének egyéni jelöltjeit találja. A nevek mellett megtalálja, melyik szervezet jelölte őket, vagy hogy függetlenek. Lehetnek akár harmincan is, de ön csak egy személyre szavazhat. A másikon pedig kizárólag pártok neveit találja, ez az országos lista, itt is csak egyet választhat.
 
15. Mindkét lapon ugyanarra a pártra kell szavazni?
A két szavazatnak semmi köze egymáshoz, simán megoszthatja a voksait. Akkor is érvényesek tehát a szavazatai, ha például egy fideszes egyéni jelöltre ikszel, de a másik lapon a baloldali, MSZP-Együtt-PM-DK-MLP listára szavaz.
 
16. Honnan tudom meg, kik a jelöltek ott, ahol lakom?
 

A jelöltek nyilván mindent megtesznek, hogy megismerje őket, de megnézheti a listát valasztas.hu-n is. Legkésőbb a szavazókörben megismeri a listát, ugyanis ott nagy méretben is kifüggesztik a névsort. De még jobb, ha megnézi az Origo térképen, kire szavazhat!
 
17. De melyik ikszem ér többet?

Nagyon jó kérdés, mert rátérhetünk arra, milyen bonyolult módon lesz parlamenti mandátum a szavazatából. Az Országgyűlésben 199 képviselő ül majd: egyéniből 106-an, listáról pedig 93-an juthatnak be. Az egyéni választókerületben az lesz a képviselő, aki a legtöbb szavazatot szerzi, ez tiszta sor. Az országos listás szavazatoknál először megnézik, hogy a pártlista elérte-e az öt százalékot, mert csak akkor kerülhet a szervezet a parlamentbe. Ezután a pártlistás szavazatokhoz hozzáadják az egyéniben szerzett töredékszavazatokat, és az úgynevezett d'Hondt-mátrix alapján kiosztják a mandátumokat.
18
Tehát ha van töredékszavazat, akkor érdemes egyéniben egy jelöltre szavazni akkor is, ha nincs esélye nyerni?
Mindenképp érdemes, mert egy nagy újdonsága a mostani rendszernek, hogy nemcsak a veszteseknek, hanem a győztesnek is ad töredékszavazatokat a mandátumot nem eredményező voksok után. Jó, értem, hogy ez így túl bonyolult, vegyünk egy kitalált példát. Egy választókerületben a győztes jelölt 100 szavazattal nyer, a második 90-et, a harmadik pedig 80-at kap. Itt a győztesnek 9 töredékszavazata van, mert az eredményből látszik, hogy 91 szavazattal (a második voksai plusz egy szavazat) lehetett megnyerni az egyéni körzetet. A másodiknak és a harmadiknak 90 és 80 lesz természetesen a töredékszavazata. A rendszer tehát arra sarkallja a jelöltet, hogy maximálja a szavazatait, mert ezúttal tényleg minden voksnak jelentősége van.
 
19. Hallom, vannak nemzetiségi listák, arra is kell szavazni?
Ez csak azokra vonatkozik, akik jelentkezetek valamelyik nemzetiségi névjegyzékbe. Nem kötelező, de már január elseje óta kérheti bárki, hogy nemzetiségi választópolgárként szerepeljen a névjegyzékben. (Az elismert nemzetiségek: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.) De ez csak egy lehetőség.
 
20. De mi értelme nemzetiségi listára szavazni?
Aki nemzetiségi választó, nem szavazhat országos pártlistára, csak egyéni jelöltre és nemzetiségre. Azért hozták ezt az új szabályt, mert minden nemzetiség szerezhet egy kedvezményes mandátumot a parlamentben, ha van elég szavazata. Azért kedvezményes, mert nekik elég a mandátumhoz szükséges szavazatmennyiség negyedét megszerezniük, hogy egy képviselőt küldhessenek az Országgyűlésbe. Kérdés, hogy lesz-e nemzetiség, amely ezt a számot eléri.

 

A személyes adatok kezelésével összefüggő tevékenységeinket az új Európai Uniós általános adatvédelmi rendeletben (GDPR: General Data Protection Regulation) kötelezően előírt és alkalmazandó szabályok tekintetében felülvizsgáltuk és elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy az abban, valamint a hazai hatályos jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelően végezzük.

Az adatvédelmi dokumentumok a dokumentumtárban található.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató