Közérdekű közlemény

Az újszülötteknek is kötelező a személyazonosító igazolvány 

A köztudatban tévesen rögzült, hogy csak 14 éves kortól kötelező a személyazonosító igazolvány igénylése. Ezzel szemben, immáron több mint kilenc esztendeje, egész pontosan 2009. június 28-a óta már az újszülöttek esetében is személyazonosító igazolványt kell igényelni. 

 

A korábbi jogszabályoknak köszönhetően a köztudatban tévesen rögzült, hogy az állampolgárok csak 14 éves koruktól kell személyazonosító igazolvánnyal rendelkezzenek, illetve ekkor igényelhetik első személyazonosító igazolványukat. 

A hatályos jogszabályok értelmében ugyanis köteles állandó személyazonosító igazolvány kiadását kérni az a Magyarországon élő magyar állampolgár, aki nem rendelkezik érvényes útlevéllel vagy kártya formátumú vezetői engedéllyel, azaz már az újszülött gyermekeknek is rendelkezniük kell személyazonosító igazolvánnyal.  Esetükben értelemszerűen a szülőnek kell igényelnie a személyazonosító igazolványt. 

Fontos tudni, hogy a személyazonosító igazolvány nem csak személyazonosításra használható, hanem útiokmányként is az EGT minden tagállamában, illetve ezen túlmenően több európai országban is.

Gyulai Járási Hivatal Kormányablak Osztály

A személyes adatok kezelésével összefüggő tevékenységeinket az új Európai Uniós általános adatvédelmi rendeletben (GDPR: General Data Protection Regulation) kötelezően előírt és alkalmazandó szabályok tekintetében felülvizsgáltuk és elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy az abban, valamint a hazai hatályos jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelően végezzük.

Az adatvédelmi dokumentumok a dokumentumtárban található.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató