Az Adventi és Karácsonyi ünnepkör során kialakuló tüzek megelőzése

Az elmúlt években több esetben riasztották a karácsonyi ünnepi időszakban a tűzoltókat, az otthonokban, szociális intézményekben az adventi koszorún égő gyertyák, karácsonyfán elhelyezett csillagszórók, illetve meghibásodott elektromos karácsonyfadíszek okozta tüzekhez. Tekintettel a közeledő ünnepekre a Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltség felhívja a lakosság figyelmét az alapvető biztonsági szabályok betartására, a nyílt láng, valamint az elektromos árammal működő villamos berendezések, díszek tűzvédelmi szempontú megfelelő használatára.

 

  1. Az adventi koszorúkat helyezzék olyan felületre, amely nem éghető anyagú (pl. fém, vagy hőálló üveglap) és a közvetlen környezetébe se tegyenek lehetőleg más éghető anyagokat! A koszorúkon elhelyezett gyertyák alá tegyenek nem éghető anyagú szigetelő alátétet (fém talp)!
  2. Gyertyákat csak felügyelet mellett égessék a nyíltlángú világító eszközöket, mielőtt a helyiséget elhagyják, fújják el a lángot! (A tűzesetek jelentős részét az égve felejtett gyertyák okozzák!)
  3. Csillagszórókat, díszgyertyákat csak felügyelet mellett égessenek, használat után a gyertyákat oltsák el!
  4. Csak a tűzvédelmi előírásoknak megfelelő, megfelelőségi tanúsítvánnyal rendelkező elektromos üzemelésű lámpafüzéreket használjanak! A tanúsítvánnyal nem rendelkező villamos berendezések legtöbbször rossz minőségűek, komoly veszélyt jelenthetnek! A lámpafüzéreket éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére se hagyják bekapcsolva!
  5. Az égő gyertyát, mécsest tartalmazó koszorút ne tegyék huzatos helyre! (égő gyertya elborulhat, a tűz tovább terjedhet)
  6. A villamos berendezések működtetéséhez használt elektromos hosszabbítók teljesítménye igazodjon az elektromos díszek teljesítményéhez. A hosszabbítók rendelkezzenek megfelelőségi tanúsítvánnyal.
  7. A gyertya, mécses égésekor ügyeljenek a kanóc hosszúságának helyes megválasztására! (ne legyen túl hosszú)
  8. A gyertyát, mécsest soha ne hagyják teljesen leégni! 9. Az égő gyertya, mécses oltására mindig tartson a közelben megfelelő eszközt (tűzoltókészülék, víz)!

A személyes adatok kezelésével összefüggő tevékenységeinket az új Európai Uniós általános adatvédelmi rendeletben (GDPR: General Data Protection Regulation) kötelezően előírt és alkalmazandó szabályok tekintetében felülvizsgáltuk és elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy az abban, valamint a hazai hatályos jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelően végezzük.

Az adatvédelmi dokumentumok a dokumentumtárban található.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató