Közfelhívás amerikai fehér szövőlepke, selyemfényű puszpángmoly elleni védekezésre

Felhívjuk mindazon földtulajdonosok, területhasználók figyelmét, akinek tulajdonában, kezelésében olyan földterület, illetve olyan gazdanövényként számba jöhető kultúra, vagy más növényzet (haszonfák, bokrok stb.) vannak, ahol az amerikai fehér szövőlepke és a selyemfényű puszpángmoly fertőzése megtalálható azonnal kezdje meg a felszámolását.

A védekezési kötelezettséget a 2008. évi XLVI. törvény, valamint a 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet írja elő. Az amerikai fehér szövőlepke esetében igyekezzünk a védekezést mielőbb végrehajtani, mert fiatalabb hernyók ellen azok szétszéledése előtt a védekezés hatékonyabb.

A kisebb hernyófészkeket távolítsák el és semmisítsék meg, ha ez nem oldható meg, használjanak rovarölő készítményeket.

A védekezés kivitelezésénél ügyeljünk arra, hogy az a környezetre ne jelentsen veszélyt.

Közterületeken, vizek mellett, virágzó növények közelségében más-más technológia alkalmazása szükséges. Közterületen veszélyes készítményt ne használjunk!

Felhívjuk a figyelmet a munka- és egészségvédelmi rendszabályok betartására.

(Amerikai fehér szövőlepke esetében ne feledjük, hogy a várakozási idők az aljnövényzetre is vonatkoznak.)

A személyes adatok kezelésével összefüggő tevékenységeinket az új Európai Uniós általános adatvédelmi rendeletben (GDPR: General Data Protection Regulation) kötelezően előírt és alkalmazandó szabályok tekintetében felülvizsgáltuk és elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy az abban, valamint a hazai hatályos jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelően végezzük.

Az adatvédelmi dokumentumok a dokumentumtárban található.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató