Hulladéklerakó rekultiváció

Kétegyházán januárban kezdődtek meg az előkészítő munkálatok a bezárt hulladéklerakó területén. A DAREH Önkormányzati Társulás, amelynek tagja Kétegyháza is, térségi szintű rekultivációs programjában összesen 76 db hulladéklerakó rekultivációját valósítja meg, ebből 39 db-ot a pályázat I. ütemében. Célja a környezet védelmének minél magasabb szintű biztosítása. A bezárt hulladéklerakókon folyamatos a munkavégzés, a projekt 2015. június 30-i zárásáig.

A hulladéktól megszabadított es szennyeződésmentes területet olyan magasságig kell feltölteni, ami biztosítja a maximális talajvízszint es a lerakó aljzata közötti 1 m-es szintkülönbséget. Az így kialakult ?medence? aljzatára és belső rézsűjére 2x30 cm vastag talaj, majd 1 réteg bentonit szőnyeg kerül. Ezen az aljzatszigetelésen kialakított, tömörített hulladéktest lezárása 70 cm agyagos és 30 cm humuszos réteggel történik. A talajvíz ellenőrzésére monitoring kutakat alakítanak ki, a lezárást követően a gáz kivezetésére 4 db kiszellőző kút mélyítése szükséges. A gyepburkolat elsődleges rendeltetése a víz és szél okozta erózió elleni védelme, a rekultivált terület alakjának és állágának megóvása valamint a víz alsóbb rétegekbe való bejutásának megakadályozása.

A korábban bezárt szeméttelepek sorsát rendezi a következő időszakban a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás. Célja a környezet védelme, elsősorban a felszíni és felszín alatti vizek további szennyezésének megakadályozása Békés megye, valamint Csongrád megye keleti területén.

A térségi szintű rekultivációs programban összesen 76 db hulladéklerakójának rekultivációját valósítja meg, ebből 39 db-ot az I. ütemben. Ezzel párhuzamosan zajlik a II. ütem is, amelybe 37 lerakót vontak be. A projekt megvalósítja a régió rekultivációs céljainak 40%-át, illetve az országos célok közel 5%-át.

 

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretén belül zajló projekt bruttó összköltsége 5.257.944.681 Ft, melyet teljes mértékben a pályázati forrás fedez.

 

A projekt megvalósítási időszaka: 2012. április 27. - 2015. június 30.

Az I. ütemben résztvevő települések: Almáskamarás, Ambrózfalva, Battonya, Békéssámson, Békésszentandrás, Bélmegyer, Biharugra, Csanádapáca, Dévaványa, Doboz, Dombegyház, Dombiratos, Ecsegfalva, Elek, Gerendás, Kertészsziget, Kétegyháza, Kevermes, Körösújfalu, Kötegyán, Lőkösháza, Magyarbánhegyes, Makó, Maroslele, Medgyesbodzás, Medgyesegyháza, Nagybánhegyes, Orosháza, Pitvaros, Pusztaföldvár, Sarkad, Szeghalom, Szentes, Tarhos, Újkígyós, Zsadány.

A személyes adatok kezelésével összefüggő tevékenységeinket az új Európai Uniós általános adatvédelmi rendeletben (GDPR: General Data Protection Regulation) kötelezően előírt és alkalmazandó szabályok tekintetében felülvizsgáltuk és elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy az abban, valamint a hazai hatályos jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelően végezzük.

Az adatvédelmi dokumentumok a dokumentumtárban található.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató