Magyar képviselő dolgozhatja ki az édesvízi haltenyésztésre vonatkozó jövőbeni politikát

Erdős Norbert sajtóközleménye

Komoly siker Magyarország számára, hogy a tenger nélküli európai uniós tagállamok nevében egy magyar politikus dolgozhatja ki az édesvízi haltenyésztés fejlesztésére szolgáló javaslatokat - jelentette ki Erdős Norbert fideszes EP-képviselő Brüsszelben.

A dél-alföldi politikus hozzátette: ?A fenntartható és versenyképes európai akvakultúra-ágazatról szóló jelentésben egy külön szekciót szentelnek majd az édesvízi akvakultúra számára. Ez egy jelentős gesztus a tenger nélküli országok, mint Ausztria, Luxemburg, Szlovákia, Csehország és Magyarország számára, hiszen az EU közös halászati politikája, amelybe az akvakultúra is tartozik, tárgyalásai során gyakran elfeledkeznek az édesvízi ágazatról. Ezt annak ellenére teszik, hogy az édesvízi haltenyésztés az európai akvakultúra ágazat teljesítményének több mint egyötödét teszi ki.?

 

Az EP Halászati Bizottságának tagja felhívta a képviselők figyelmét, hogy az édesvízi ágazat több mindenben különbözik a tengeri akvakultúrától, mint hasonlít. Jó példa erre az állomány-megőrzés, a takarmányozás vagy a szaporodás, ezért a szabályozásnak is fegyelembe kell vennie a különbségeket. ?Különböző, ágazatra szabott környezetvédelmi előírások, mind a tengeri, mind az édesvízi haltenyésztők munkáját jelentősen egyszerűsítenék, egyértelművé tennék, s így megkönnyítenék, s ez által az ágazat mindkét fontos szegmense növekedésnek indulhatna, amely az egész akvakultúra ágazatnak jobbat tenne? - tette hozzá a Békés-megyei politikus.

Erdős Norbert javasolta továbbá a nehezebben hozzáférhető, pályázati úton elnyerhető fejlesztési pénzek mellett egy biztos, normatív alapon történő uniós támogatásnak a jövő halászati politikájában történő kialakítását az akvakultúra ágazat számára. ?Ezt az összeget a folyamatosan nyújtott, jelentős környezetvédelmi szolgáltatásokért - biológiai sokféleség fenntartása és növelése, tájvédelem és tájmegtartás - kapná az ágazat. Ez egyfajta ?akvakultúra zöldítés? lenne, amely a tengeri halászat esetén ?tengeri akvakultúra zöldítés?, míg édesvízi esetén ?halastavi zöldítés? nevét viselné? - emelte ki a fideszes képviselő.

A békéscsabai politikus rámutatott a jövőbeni uniós akvakultúra költségvetési igények kimondásának a fontosságára. A mostani programozási időszakban rendelkezésre álló, körülbelül 1280 millió eurót a következő hét évre is meg kell őrizni, sőt, ha a költségvetési mozgástér lehetővé teszi, növelni kellene.

Erdős támogatásáról biztosította a jelentéstevőt a kutatás-fejlesztés, az innováció és a szakképzés kiemeléséről, az uniós fogyasztók és termelők silány minőségű akvakultúra importtól történő megvédéséről, a fogyasztók megfelelő tájékoztatásáról, valamint az ügyintézési rendszer egyszerűsítéséről és az ügyintézés gyorsításáról szóló javaslatai tekintetében. ?Nekem különösen tetszik az ideiglenes engedély ötlete, hiszen így nem kellene megvárni minden engedélyt a tevékenység megkezdéséhez? - ismerte el a néppárti képviselő.

Háttér: Az ?Egy fenntartható és versenyképes európai akvakultúra-ágazat felé: a jelenlegi helyzet és a jövőbeli kilátások? című jelentés tervezetéhez március 5-ig nyújthatnak be az európai parlamenti képviselők módosító javaslatokat, míg a jelentés parlamenti bizottsági megszavazására március 21-én kerül sor. Erdős Norbert felszólalása és a néppárti jelentéstevő válasza az alábbi linken tekinthető meg: http://www.europarl.europa.eu/ep-live/hu/committees/video?event=20180227-0900-COMMITTEE-PECH

Brüsszel, 2018. február 27. 

További információ:

Erdős Norbert irodája: +32-228-37716

http://fidesz-eu.hu/

http://erdos.fidesz-eu.hu/

A személyes adatok kezelésével összefüggő tevékenységeinket az új Európai Uniós általános adatvédelmi rendeletben (GDPR: General Data Protection Regulation) kötelezően előírt és alkalmazandó szabályok tekintetében felülvizsgáltuk és elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy az abban, valamint a hazai hatályos jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelően végezzük.

Az adatvédelmi dokumentumok a dokumentumtárban található.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató