Középpontban a magyar juh- és kecsketenyésztők

Erdős Norbert sajtóközleménye

?Az általam felkarolt méhészeti ágazathoz hasonlóan a juh- és kecske jövőjéről készítünk parlamenti jelentést az EP Mezőgazdasági Bizottságában? - emelte ki Erdős Norbert fideszes EP-képviselő a szakbizottság legutóbbi ülését követően Brüsszelben. A néppárti politikus hozzátette: az ágazat vidéki, különösen elmaradott térségbeli foglalkoztatásban betöltött kiemelt szerepe, valamint a természeti környezet és a táj megőrzésében nyújtott jelentős hozzáadott értéke miatt aktívan részt vesz a jelentés kialakításában, s a magyar juh- és kecsketartók érdekeit képviseli a leendő vitákban. 

 

Az ágazat jelentősen hozzájárul a munkahely teremtéshez és megtartásához a kedvezőtlen adottságú vidéki területeken. Az EU legnagyobb juh- és kecsketartó tagországaiban, mint Spanyolország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország vagy Románia, több százezren dolgoznak az ágazatban, de Magyarországon is 25?30 ezerre tehető a jelenleg foglalkoztatottak száma. ?A kiskérődzők tartása környezet- és tájvédelmi szempontból is fontos, és sok földterületen a nemkívánatos növények elterjedésének megakadályozásában, a gyepek megőrzésében, s így a biológiai sokféleség fenntartásában nincs is alternatívája? - emelte ki Erdős Norbert. 

?Az európai parlamenti jelentés kezdeti szakaszában már egyeztettem az ágazat hazai képviselőivel, október 30-án Esztergomban fogadtam Kukovics Sándort, a Juh Terméktanács ügyvezető igazgatóját és Dúl Udó Endrét, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara állattenyésztési szakértőjét. Ezáltal pontos javaslatokkal tudtam hozzájárulni a tervezetet megelőző eszmecseréhez? - jelentette ki a fideszes politikus. Erdős üdvözölte, hogy a parlamenti jelentéstevő, a spanyol néppárti Esther Herranz Garcia beillesztette javaslatait a tervezetbe, köztük a termeléshez kötött támogatások megőrzését és egy külön összegnek a juh- kecske ágazatra történő elkülönítését az agrár-promóciós forrásokból.  

Erdős Norbert később további kiegészítéseket javasolt. Egyrészt a termeléshez kötött támogatásoknál szükségesnek tartja a kisállattartók - 15 állategységig - és a többiek elkülönítését, ahol az előbbi csoport egy egyösszegű átalánytámogatást, míg az utóbbi egy megemelt termeléshez kötött támogatást kapna. Másrészt, a juh- és kecsketartók szerveződésének a megerősítésén belül felkéri a tagállamokat, hogy a Tejcsomag nemzeti végrehajtása során mindannyian terjesszék ki a rendelkezésre bocsátott forrásokat a juh- és kecsketejre is. Harmadrészt, a zöldítésbe szerinte nemcsak a mediterrán legelőerdőket kellene bevonni, hanem például a magyarországi kedvezőtlen adottságú, száraz és gyenge minőségű legelőterületeket is. Végül, a juh-kecske ágazat környezet- és tájvédelmi jelentőségére tekintettel a tagállamoknak az agrár-környezetvédelmi kifizetéseket a juh és kecske által használt legelőterületekre is ki kellene terjeszteniük, valamint a kérődzők mellett a juhra és kecskére adniuk kellene állatjóléti nemzeti támogatásokat. 

?Az elkövetkezendő szakbizottsági üléseken, majd az EP plenáris szavazásán megteszek mindent, hogy a magyar juh- és kecsketartók érdekképviseleti szervezetének a javaslatai bekerüljenek a jelentés szövegébe? - zárta szavait Erdős Norbert.

Brüsszel, 2017. november 30.

További információ:

Erdős Norbert irodája: +32-228-37716

http://fidesz-eu.hu/

http://erdos.fidesz-eu.hu/

A személyes adatok kezelésével összefüggő tevékenységeinket az új Európai Uniós általános adatvédelmi rendeletben (GDPR: General Data Protection Regulation) kötelezően előírt és alkalmazandó szabályok tekintetében felülvizsgáltuk és elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy az abban, valamint a hazai hatályos jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelően végezzük.

Az adatvédelmi dokumentumok a dokumentumtárban található.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató