Az EP a halászok mellett az édesvízi haltenyésztőket is támogatja

Erdős Norbert sajtóközleménye 

?A turizmus és turisztikai szolgáltatások nemcsak a tengeri halászok, hanem az édesvízi haltenyésztők számára is komoly lehetőségeket rejtenek magukban, ezért kifejezetten örülök, hogy az Európai Parlament saját jelentést fogadott el a halászat és a turizmus kapcsolata tárgyában? - jelentette ki Erdős Norbert EP-képviselő a jelentés megszavazását követően Strasbourgban. A fideszes politikus azonban hozzátette: az édesvízi haltenyésztés jelenlegi finanszírozása nem elegendő, ennél többre van szükség. 

 

Az EP Halászati Szakbizottságának tagja elmondta, hogy módosító javaslatainak megfelelően az Európai Parlament nemcsak a tengeri, hanem a folyóvízi és tavi infrastruktúrák megújítására is felszólítja a tagállamokat. ?Beruházásokra van szükség nemzeti, regionális és helyi szinten a megfelelő infrastruktúra biztosítása érdekében, a jobb internetkapcsolattól a távoli falvak jó megközelíthetőségét biztosító új és jobb utak, valamint a vízi és halászati létesítmények felújításáig. Ez a célkitűzés teljesen illeszkedik a vidékfejlesztési programokban lefektetett intézkedésekhez is? ? mutatott rá a képviselő. 

Erdős Norbert kiemelte, hogy az édesvízi haltenyésztésnél is biztosítani szükséges, hogy a halászattal kapcsolatos turizmusra olyan melléktevékenységként tekintsen az EU, amely a haltenyésztők számára lehetővé teszi, hogy gazdasági főtevékenységüket kiegészítsék anélkül, hogy át kellene állniuk a halászati ágazaton kívüli tevékenységre. ?Ez a haltenyésztők esetében ugyanúgy célkitűzés, mint a tengeri halászat esetében? - tette hozzá a fideszes politikus. 

A parlamenti jelentés szintén a magyar haltenyésztők érdekeit képviseli, amikor felszólítja az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy fokozzák a hirdetési és kommunikációs kampányokat az ismeretek és a tudatosság javítása érdekében nemcsak a halászat hagyományos kultúrája, hanem az akvakultúra tekintetében is. 

?Az EU kevesebb, mint 2%-át adja a világon akvakultúrában megtermelt halnak, ám minőség tekintetében az élen jár. Erre a minőségre alapozva kell a munkát folytatni, segítve így az ágazat növekedését. Ez nemcsak munkahelyek számának növekedését jelenti, hanem hozzájárul az élelmezésbiztonság javításához is? - jelentett ki Erdős Norbert. A békés megyei politikus hozzátette, hogy az édesvízi ágazat jelentőségét igazolja, hogy közel 20%-át adja az EU teljes akvakultúra termelésének. Az unió tagállamai közül tízben az édesvízi termelés a meghatározó, és kiemelt szerepet tölt be munkahelyteremésben. 

A képviselő elmondta, hogy Magyarországon egyre több vállalkozó felismeri a multifunkcionális gazdaságok erősségét, melyek a haltermelés mellett változatos szolgáltatásokat is nyújtanak. A legfrissebb tanulmányok eredményeinek tanúsága szerint a közvetlenül termelésből származó bevételnek akár a tízszerese is lehet az e szolgáltatásokból származó haszon. ?Éppen ezért szomorú, hogy a jelenlegi programozási időszakban a halászatra szánt 6400 millió eurónak csak 20%-a kerül közvetlenül az akvakultúra ágazat támogatására. Szeretném, ha 2020 után az EU a jelenleg Magyarország rendelkezésre álló 16 milliárd forint forrásnak legalább a másfélszeresét nyújtaná a magyar haltenyésztők számára? - tette hozzá az EP Halászati Bizottság egyedüli magyar tagja.

Strasbourg, 2017. július 5.

 

További információ:

Erdős Norbert irodája: +33-3-881-77716

http://fidesz-eu.hu/

http://erdos.fidesz-eu.hu/

A személyes adatok kezelésével összefüggő tevékenységeinket az új Európai Uniós általános adatvédelmi rendeletben (GDPR: General Data Protection Regulation) kötelezően előírt és alkalmazandó szabályok tekintetében felülvizsgáltuk és elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy az abban, valamint a hazai hatályos jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelően végezzük.

Az adatvédelmi dokumentumok a dokumentumtárban található.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató