Kiállunk a magyar tejtermelőkért! ? Változásokra van szükség az uniós válságkezelésben

Erdős Norbert sajtóközleménye 

"A tejkvóta áprilisi megszűnését követően a tejtermelők még inkább ki vannak téve a tejárak világpiaci ingadozásának és a nemzetközi élelmiszerláncok sok esetben a termelőket megkárosító kereskedelmi gyakorlatának. Az Európai Uniónak ezért kiemelten szükséges foglalkoznia a tejtermelők érdekeinek a védelmével és a tejágazat megerősítésével" ? mondta el Erdős Norbert fideszes EP-képviselő. Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága strasbourgi ülésén szavazott az európai uniós tejágazat kilátásairól szóló jelentésről. Komoly magyar siker, hogy sikerült beemelni az intervenciós árak kiigazítására és az export-visszatérítések ideiglenes jelleggel történő aktiválására vonatkozó felszólítást.

"James Nicholson északír képviselőtársam egy termelő-központú jelentést tett le az asztalra. Egyetértek vele abban, hogy a Tejcsomagnak a termelői szervezetekre épülő politikája és a termelők tárgyalási alkupozíciójának a megerősítése az az út, melyen tovább kell lépnünk" ? emelte ki Erdős Norbert. Külön erőfeszítéseket kell tenni továbbá a hátrányos helyzetű területeken és a hegyvidékeken gazdálkodó tejtermelők védelmében. A tejtermelési illeték által elvont összegeket pedig az agrárköltségvetésen belül kell tartani és a tejágazat versenyképességére kell fordítani. A termelői szervezetek jogosítványait tovább szükséges erősíteni, a kollektív beszállítói szerződések kialakítására vonatkozó befolyásukat tovább kell növelni.

 

"A Tejpiaci Megfigyelőközpont működése még nem tökéletes" ? ismerte el a néppárti politikus. "Ezért a jelentésben kimondjuk, hogy időben kiadott, pontos piaci információkat várunk a Központ részéről, továbbá havonta szeretnénk friss piaci jelentéseket látni. Elvárjuk az Európai Bizottságtól, hogy tegyen jelentős erőfeszítéseket új exportpiacok kiépítése és az európai tejtermékek előtt álló kereskedelmi akadályok lebontása érdekében. Egyetértek azzal is, hogy az agrár-marketing és promóciós támogatásokat hatékonyabban és teljes mértékben fel kell majd használni ? tette hozzá.

 

"Jelentős siker Magyarország számára, hogy a válságkezelés hatékonyságának növelésére vonatkozó mindkét javaslatom bekerült a jelentésbe" ? jelentette ki Erdős Norbert. A fideszes EP-képviselő rámutatott: éppen ideje felszólítani az Európai Bizottságot, hogy az intervenciós árakat a valós piaci árhoz és a termelési költségekhez igazítsa. "Komoly előrelépés továbbá, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság támogatja az export-visszatérítések súlyos válság esetén ideiglenes jelleggel történő aktiválását. Ezek a javaslatok az uniós válságkezelés alapvető hiányosságaira világítanak rá, és minden termékpálya piaci működését érintik. Ezért komoly eredmény, hogy első alkalommal egy parlamenti jelentés kimondja az intervenciós árak és az export-visszatérítések jelentőségét" ? hívta fel a figyelmet Erdős Norbert.

 

Háttér: Az uniós tejágazat kilátásairól szóló Nicholson jelentés egy politikai állásfoglalás, amely az Európai Parlament elvárásait mutatja az Európai Bizottság és a tagállamok felé, hogy mit tegyenek az európai tejágazat megerősítése érdekében. A jelentés az Európai Parlament júliusi plenáris ülésén kerül majd elfogadásra.

 

Strasbourg, 2015. június 9.

 

További információ:

Erdős Norbert irodája: +33-3881-77716

http://fidesz-eu.hu/

http://erdos.fidesz-eu.hu/

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató