Megvédtük a magyar bioetanolt az importtól - frissítve

Erdős Norbert sajtóközleménye 

A mezőgazdasági eredetű etil-alkohol importjának könnyítésére tett javaslatot az Európai Bizottság, ezt azonban elsöprő többséggel utasította el az Európai Parlament mielőtt még hatályba lépett volna. Ezzel komoly magyar sikert értünk el, hiszen a bioetanol-import jelentős növekedése súlyos károkat okozott volna a magyar bioetanol ágazatnak és kukoricatermelőknek.

A mai szavazást követően Erdős Norbert kiemelte: "Az Európai Bizottság által meghozott jogszabály jelentős könnyítést biztosított volna a bioetanolt importáló vállalkozásoknak. Egyszerűsítésre hivatkozva megszüntette volna a negyedéves jelentési kötelezettséget és az etil-alkohol import-engedélyekkel kapcsolatos eljárási kötelezettségek többségét". 

Következésképpen, óriási etanol-import növekedés menne végbe az uniós piacon. "Ez a helyzet az európai, köztük a magyar bioetanol-előállítók tönkremenetelét eredményezné. Ezt meg kellett akadályoznunk, hiszen a bioetanol gyártása egyrészt stabil jövedelmet biztosít a kukoricát termesztőknek, másrészt jelentős mennyiségű GMO-mentes és egészséges takarmányt állít elő, amelyre most nagyobb szükség van most az EU-ban és Magyarországon is, mint valaha" ? emelte ki a néppárti politikus. 

Erdős Norbert hozzátette, hogy ez a bizottsági jogszabály előnybe hozta volna a legjelentősebb bioetanol-exportőr országokat az uniós előállítókkal szemben. "Ezen országok közül többel folytat ma az EU szabadkereskedelmi tárgyalásokat, elég a TTIP-re vagy a MERCOSUR tárgyalásokra utalnom. A vámok lebontását és a piacra jutást szabadkereskedelmi tárgyalásokon kell kitárgyalni és nem egy bizottsági jogszabályban eldönteni" ? mondta a néppárti politikus. 

A fentieken túl környezetvédelmi aggály is felmerül a bizottsági rendelettel kapcsolatban. A jelentős etanol exportőr harmadik országokban esőerdőket vágnak ki és a földekről elüldözik a gazdákat azért, hogy bioetanol előállítás céljából hatalmas monokultúrás kukorica-, repce- vagy pálmaültetvényeket létesítsenek. "Amennyiben beengednénk nagy mennyiségben a külföldi bioetanolt, akkor az EU is hozzájárulna a fent említett negatív hatáshoz" ? figyelmeztetett Erdős Norbert. 

A bizottsági jogszabály az EP sikeres kifogása következtében még hatályba lépése előtt semmissé vált. A korábbi szabályozás marad így érvényben az etil-alkohol nyilvántartására és import-engedélyezésére vonatkozóan. 

Brüsszel, 2015. május 20. 

További információ:

Erdős Norbert irodája: +32-228-37716

http://fidesz-eu.hu/

http://erdos.fidesz-eu.hu/

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató