A magyarok üzenete meg fog jelenni a Milánói Világkiállításon

?Magyar sikert született az Európai Parlament mai ülésén? ? nyilatkozta Erdős Norbert fideszes EP-képviselő Strasbourgban. Az EP a magyarok három fő üzenetét is elviszi a Milánói Világkiállításra: elkötelezettek vagyunk az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben; minden eszközzel fellépünk a tisztességtelen élelmiszer-kereskedelemi gyakorlatok ellen és megőrizzük a méltán népszerű mezőgazdasági és halászati politikák vívmányait a jövőben is. 

 

Erdős Norbert üdvözölte, hogy a magyaroknak a ?Bolygónk élelmezése, életre szóló energia? címet viselő élelmezés-biztonsági világkiállításra vonatkozó három fő üzenetét sikerült beemelni a parlamenti jelentésbe. A dokumentumot az Európai Parlament delegációja ünnepélyes keretek között adja majd át a világkiállítás szervezőinek: az olasz kormánynak és az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezetnek. 

?Az első és a legfontosabb az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem terén megvalósuló összefogás? ? emelte ki Erdős Norbert. Miközben az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet szerint a világ 7 milliárdról 9,1 milliárdra növekvő népessége 2050-re az élelmiszerkínálat 70%-os növelését fogja igényelni, világszerte az élelmiszerek 30%-a megy veszendőbe vagy pazarolják el. Az Európai Unió éves élelmiszerpazarlása megközelítőleg 89 millió tonna, míg Magyarországon a legfrissebb adatok szerint körülbelül 566 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik egy évben. ?Ezt a mennyiséget minden rendelkezésünkre álló eszközzel csökkentenünk kell, ezért javasoltam, hogy a tagállamok ne csak támogassák, hanem saját maguk terjesszék is a veszteséget és a pazarlást megelőző bevált gyakorlatokat? ? tette hozzá a néppárti politikus. A kiskereskedelmi láncoknak például folyamatosan lehetővé kellene tenniük a karitatív szervezetek számára, hogy az eladatlan és biztonságos, fogyasztható élelmiszereiket rendszeresen és ingyenesen átvehessék. 

Az Európai Parlament egyetért abban, hogy sürgetnünk kell az Európai Bizottságot, azonnal és minden eszközzel lépjen fel a termelők tárgyalási alkupozíciójának a megerősítése, a méltányos jövedelmek és a méltányos termelői árak biztosítása érdekében. ?Más tagállamokhoz hasonlóan a kiskereskedelmi áruházláncok által gyakorta folytatott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok komoly veszteségeket okoznak a magyar termelőknek, ezért határozott uniós fellépésre van szükség? ? húzta alá a fideszes EP-képviselő. 

?Végül ne felejtsük el, hogy Európa élelmiszerellátása elsősorban a Közös Agrárpolitika és a Közös Halászati Politika vívmányainak a megőrzésén múlik? ? emlékeztetett Erdős Norbert. A KAP-nak és a KHP-nak nem csak szilárdnak kell maradnia, de a jövőben is megfelelő finanszírozásban kell részesülnie, nem csökkenhet tovább e politikák költségvetése. ?Örömmel tölt el, hogy képviselőtársaim döntő többsége osztja ezt az alapelvet és támogatta az erre vonatkozó módosító javaslatomat? ? emelte ki a néppárti politikus. 

Strasbourg, 2015. április 30.

További információ: Erdős Norbert irodája: +32-228-37716 http://fidesz-eu.hu/ http://erdos.fidesz-eu.hu/

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató