Bővülő Erzsébet-program - több lehetőség a pályázóknak

A Békés Megyei Kormányhivatalban az Erzsébet-programról sajtótájékoztatót tartott Erdős Norbert országgyűlési képviselő, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott és Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője. Békés megyéből 2013-ban 6300 fiatal üdülhetett, sportolhatott a program segítségével. 2014-ben a program céljaira felhasználható forrás 3 milliárdról 3,5 milliárd forintra bővül.

 

Élénk sajtóérdeklődés mellett tartott sajtótájékoztatót az Erzsébet-programról a Békés Megyei Kormányhivatalban Erdős Norbert országgyűlési képviselő, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott és Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője. Erdős Norbert bevezetőjében utalt rá, hogy a 2013. évben országosan 50 ezer gyermek, ezen belül Békés megyéből 6300 fiatal üdülhetett, sportolhatott, pihenhetett, köztük ígéretes sport tehetségek is. Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője elmondta, az Országgyűlés 2012. július 6-án fogadta el a gyermekekről való felelős gondoskodás jegyében megalkotott Erzsébet-programról szóló törvényt. A program célja az, hogy jelentősen csökkentse azon gyermekek számát, akik részére nem biztosított a napi többszöri étkezés, az életkoruknak megfelelő egészséges táplálék, illetve a regenerációhoz szükséges aktív kikapcsolódás lehetősége.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által működtetett Erzsébet-program a kezdetektől eddig több mint negyedmillió embernek, köztük több mint 100 ezer gyermeknek teremtett üdülési, pihenési lehetőséget. Szemben az Erzsébet-utalvány forgalmazásából származó 2013. évi 3 milliárd Ft támogatással, az Alapítvány 2014-ben már 3,5 milliárd forintot biztosít a fiatalok nyári szabadidős tevékenységeinek támogatására. Idén 62-féle pályázatra jelentkezhetnek a gyermekek, a nagycsaládosok, a fogyatékkal élők és a nyugdíjasok. 58 gyerektábor pályázatot hirdettek meg, míg az érdeklődők 4 szociális pályázaton indulhatnak.

A résztvevők sokszor nagy családokból érkeznek, amelyeknek ez az egyetlen lehetőségük a szabadidő szervezett és megfizethető eltöltésére. Az olyan gyermekek esetében, akik korábban még soha nem táboroztak, a táborokban való részvétel szinte a gyermekkor megadásához volt fogható. A sikeresen pályázó nyugdíjasok számára is emlékezetes lehetőség a programban való részvétel.

A 2013. évben az Erzsébet-program fontos új eleme volt a tehetséggondozás elindítása. Ez az elem az év során folyamatosan lehetősé teszi, hogy az érdeklődő tehetséges gyermekek  mentorok személyre szabott segítségével fejlődjenek. A programban résztvevő fiatalokat évközben két ingyenes tábor várja, és ellátásukért sem kell fizetniük.

Mint Nagy Anna elmondta, a már felhasznált és bezúzott Erzsébet-utalványokat fűtőanyagként közoktatási intézményeknek adták át. Békés megyében ilyen módon 7 iskola spórolta meg tavaly 2-3 havi fűtésszámláját. Az Erzsébet-program kirándulások finanszírozására is lehetőséget ad, 2014-ben fiatalok Brüsszelbe való látogatását is támogatja. Érdekes és sokatmondó, hogy a 3. évébe lépett program legfiatalabb résztvevője csecsemőkorú volt, míg a legidősebb egy 104 éves nyugdíjas. Mindez azt jelenti, hogy Magyarországon 20 éve nincs ehhez hasonló program, amely ilyen széles életkor-határokon átívelve, nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét, és amely állami támogatás nélkül ilyen sok embernek tud üdülési lehetőséget biztosítani.

Az Erzsébet-program egyik legfiatalabb eleme a szeptemberben elindult Erzsébet Talentum Program, amelybe a tematikus táborokban részt vett 12 ezer gyerek közül kiválasztott 100 tehetséges diák került. Ők egy őszi és egy tavaszi táborban, kiscsoportos keretek között kapnak tehetségükre szabott képzést, többek közt olyan szakmai vezetők irányításával, mint Erdei Zsolt "Madár" bokszoló, Hadfi Dániel cselgáncsozó, Komáromi Tibor birkózó, Vincze Ottó labdarúgó, Horváth Ádám előadóművész, Letenyei Gábor néptánc oktató, Horváth Attila népművész és Szalay Marianna színművész.

A programban való részvételre pályázhatnak nagycsaládosok, fogyatékkal élők, nyugdíjasok, gyerekek, és megfelelés esetén a pályázatok beérkezésének a sorrendje dönt a részvételről. A sikerrel pályázó nyugdíjasok 2500 Ft önrész megfizetésével 60 gyógyfürdőben akár 30 alkalommal kereshetnek gyógyulást. A fürdőjegyek 2014. március 3-tól használhatók fel, a szociális üdülésben sikerrel pályázók szintén e naptól választhatják ki üdülőhelyeiket.

A programban való részvételre a www.erzsebetprogram.hu honlapon lehet jelentkezni. A pályázatok beadási határideje: 2014. március 20., de a helyek gyorsan telnek, ezért az érdeklődőknek ajánlatos mielőbb benyújtaniuk pályázatukat, amellyel kapcsolatban közelebbi információt szintén fenti honlapon találnak.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató