Kétegyháza Nagyközség szennyvízhálózatának bővítése, III. ütem

TF/HURO/1101/023/1.3.3/01


Kétegyháza Nagyközség Önkormányzata támogatást nyert a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 (HURO-ETE) keretén belül a TF/HURO/1101/023/1.3.3/01 szerződésszámú, Soc-Ket című projektrész megvalósítására. A projekt keretében 5575 m hosszú szennyvízcsatorna-hálózat kerül kiépítésre Kétegyháza területén, ami a csatornahálózat kiépítésének III. ütemét jelenti.

A pályázatot a romániai Socodor településsel együtt nyújtotta be önkormányzatunk, így a megvalósítás, valamint a projekt pénzügyi elszámolása is párhuzamosan halad.

A beruházás összértéke 1.999.318 ?. Ebből Kétegyháza projektrészének összköltsége 999.420 ?, Socodor része 999.898 ?.

Az európai uniós és a kormányzati támogatás összege  a két település részére  összesen 1.842.839 ? - ebből Kétegyháza projektrésze 891.209 ? támogatásban részesült.

 A nyitó rendezvény 2013. április 10-én lesz megtartva Kétegyházán és 2013. április 12-én Socodor-on.

A beruházással érintett közterületek:

 •       Toldi u. (Gyulai út - Márki u. között)
 •       Úttörő u. (teljes szakasz)
 •       Kölcsey u. (Gyulai út - Csabai u. között)
 •       Rákóczi u. (Márki u. - Zrínyi u. között)
 •       Zrínyi u. (Dózsa u. - Úttörő u. között, valamint Rákóczi u. betorkollásánál)
 •       Batthyány u. (Bocskai u. - Nap u. között)
 •       Gyulai út (Toldi u. - Móra u. csatlakozása)
 •       Móra u. (Gyulai út - Toldi u. csatlakozása)
 •       Dózsa u. (Márki u. - Hold u. között)

2013. április 10-én ünnepélyes megnyitó keretében indítottuk el a projektet, ahol a pályázat romániai partnere, Socodor mellett a környező települések polgármesterei, képviselői, a sajtó képviselői, illetve a helyi intézmények vezetői, a nemzetiségi önkormányzatok és a civil szervezetek is részt vettek. A megnyitón Farkas Zoltán országgyűlési képviselő mondott beszédet, majd Kalcsó Istvánné polgármester asszony prezentálta a projektet. A rendezvény második felében sajtótájékoztatót tartottunk. Nagy örömünkre szolgált a nagy érdeklődés a média részéről. Ezt követte a socodori nyitórendezvény április 12-én, ahol Mihaj Calimente országgyűlési képviselő is üdvözölte a projektet.

2013. május 31-ével elkészültek a kiviteli tervek, majd a közbeszerzési eljárás is lezajlott, melynek eredményeképpen kiválasztásra került a kivitelező, a KÖVIÉP-OKTAÉDER Konzorcium. A vállalkozási szerződés 2013. december 13-án került aláírásra, és a munkaterület átadása is megtörtént. A munka az időjárás függvényében reményeink szerint mihamarabb kezdődik.

A projekt életében folyamatos az előrehaladás. Eddig 3 partneri jelentést küldtük meg a projekt közreműködő szervezetének, a VÁTI Nonprofit Kft-nek. A jelentéseket elfogadták, így a munka továbbra is zökkenőmentesen haladhat.

 

Milyen pozitív hatásai vannak a szennyvízberuházásnak?

 • A csatornahálózat bővítésével a környezetre, egészségre káros anyagok (pl. gyógyszermaradványok, vegyi anyagok) nem szennyezik tovább a talajt és környezetünket.
 • Egészségesebb, élhetőbb környezetben élhetjük mindennapjainkat.
 • Csökkenni fog, majd a szennyvízhálózat 100 %-os kiépítésével teljesen megszűnnek a közegészségügyi kockázatok, a fertőzés- és járványveszély.
 • Kétegyháza egésze tisztább, modernebb, kulturáltabb lesz.

 

Miért van szükség a szennyvízhálózat kiépítésére Kétegyházán?

A csatornázatlan ingatlanok szennyvize a kertekben létesített emésztőkből eddig közvetlenül a talajba szivárgott, ami mind környezetvédelmi, mind egészségügyi szempontból jelentős kockázatot jelentett az érintett lakosok számára. Ahol pedig a szabályosan kiépített házi szennyvíztárolóból nem szivárgott el a szennyvíz, ott a gyakori szippantás jelentett kényelmetlenséget és komoly anyagi megterhelést a családoknak. A szennyvíz a szivattyútelepen keresztül biológiai tisztítás nélkül, közvetlenül került az élővízcsatornán át a Körösbe, jelentősen rontva ezzel a folyó vízminőségét. A szennyvízberuházás megoldást jelent a felsorolt problémákra. A fejlesztésnek köszönhetően a csatornázatlan területeken kiépül a szennyvízcsatorna. A fejlesztés eredményeként a háztartások szennyvize a szennyvíztisztító telepre jut, így megfelelő tisztítást követően kerülhet vissza a természetbe. A beruházás jelentős előrelépést jelent a település életében, hiszen javuló életminőséget és tisztább környezetet eredményez.

 

Kalcsó Istvánné polgármester

 

A projekt megvalósításának lépéseit és minden információt  ezen a web helyen lehet nyomon követni.

Ezen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A pályázathoz tartozó dokumentumok
Vállalkozási szerződés
Vállalkozási szerződés módosítás
Vállalkozási szerződés 2. módosítás

A személyes adatok kezelésével összefüggő tevékenységeinket az új Európai Uniós általános adatvédelmi rendeletben (GDPR: General Data Protection Regulation) kötelezően előírt és alkalmazandó szabályok tekintetében felülvizsgáltuk és elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy az abban, valamint a hazai hatályos jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelően végezzük.

Az adatvédelmi dokumentumok a dokumentumtárban található.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató