Kiállunk a magyar zöldség-gyümölcs termelőkért

Erdős Norbert sajtóközleménye

 

Az Európai Parlament elfogadta az európai zöldség-gyümölcs ágazat helyzetéről szóló jelentést. A dokumentum az újonnan alakult zöldség-gyümölcs termelői szervezetek beruházásaira vonatkozó uniós támogatás visszaállítására szólít fel, ami egyértelműen megfelel a magyar termelők érdekeinek.

 

 

Jelentős sikerként értékelte Erdős Norbert fideszes EP-képviselő a tegnapi szavazás eredményét. „Az Európai Parlament szinte egyhangúlag támogatta javaslatomat, hogy az Európai Unió állítsa vissza az újonnan alakult zöldség-gyümölcs termelői szerveződések beruházásaira vonatkozó uniós támogatást. Ez számunkra, a magyar gazdák és termelői szervezetek számára rendkívül fontos” – emelte ki a néppárti politikus.

 

Erdős Norbert szerint ugyanis e nélkül a megalakuló szerveződések rendkívül nehezen tudják megszerezni a működéshez szükséges állami elismerést. Ezt a támogatást a 2013-as KAP-reform keretében – tiltakozásunk ellenére – sajnos eltörölte az EU. A hiánya azonban komolyan hátráltatja a szerveződések fejlesztését, és a gyakorlatban szinte ez bizonyult az egyedüli hatékony eszköznek a szerveződések fejlesztésére és a szerveződési szint növelésére. „Örömömre szolgál, hogy ez a magyarázat is megjelenik a jelentésben” – mondta el Erdős Norbert.

 

„Szintén komoly előrelépés, hogy a jelentés a piaci válsághelyzetek hatékonyabb kezelésére szólítja fel a Bizottságot. Egyrészt a piacról történő kivonás mechanizmusán szükséges javítani, másrészt az intervenciós árakat a valós piaci árakhoz és a termelési költségekhez kell igazítani. Ez egyezik a válságkezeléssel kapcsolatos véleményemmel, melyet már számos alkalommal hangoztattam az Európai Parlament különböző fórumain” – emelte ki a fideszes EP-képviselő.

 

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos ígéretet tett a zöldség-gyümölcs piaci uniós rendtartás legkorábban 2016-ban történő módosítására. „Véleményem szerint azonban nincs idő a szükséges reform további elhúzására” – húzta alá a néppárti európai parlamenti képviselő. Erdős Norbert rámutatott: az orosz mezőgazdasági embargó miatt kialakult túltermelési válság tovább súlyosbodik, a termelői árak már mélyen az előállítási költségek alatt vannak. A magyar piacon például a feldolgozók többsége az önköltségi ár feléért tervezte felvásárolni a magyar termelőktől a meggyet, ami elfogadhatatlan. A válság miatt az EU-nak tehát sürgősen lépnie kell. „Ezért kérem az Európai Bizottságot, hogy a válságkezelési intézkedések fenntartása és növelése mellett soron kívül fogjon hozzá az uniós rendtartás reformjához, és az előkészítés során teljes mértékben vegye figyelembe a parlamenti jelentésben foglaltakat” – húzta alá a fideszes politikus.

 

Strasbourg, 2015. július 8.

 

További információ:

Erdős Norbert irodája: +33-3881-77716

http://fidesz-eu.hu/

http://erdos.fidesz-eu.hu/

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató